El mes de setembre passat es va publicar al BOE l’obligació, per a tots els empresaris i professionals, d’expedir, remetre i rebre factures electròniques en les seves relacions comercials amb altres empresaris i professionals.
El seu ús que ja és obligat a les operacions amb les administracions públiques, s’estén la obligatorietat a totes les relacions comercials entre empreses i professionals.
Aquesta obligació es regula a la Llei 18/2022, de 28 de setembre, de creació i creixement d’empreses.
Una factura electrònica té els mateixos efectes legals que una factura en paper, però s’expedeix i es rep en format electrònic per mitjans telemàtics.
L’obligació d’usar la facturació electrònica entre empresaris i professionals tindrà efectes:
- Per als empresaris i professionals la facturació anual dels quals sigui superior a vuit milions d’euros, a l’any d’aprovar-se el desenvolupament reglamentari. Aquest desenvolupament reglamentari, segons la disposició final setena, haurà de produir-se en el termini de sis mesos a comptar de la publicació al BOE (que es va produir el dia 29 de setembre de 2022).
- Per a la resta dels empresaris, al cap de dos anys d’aprovar-se el desenvolupament reglamentari.
Amb aquesta norma es busca:
- Digitalitzar les relacions empresarials
- Reduir costos de transacció del trànsit mercantil
- Facilitar l’accés a la informació sobre els terminis de pagament entre empreses
- Es pretén que sigui una mesura clau per poder aturar de manera eficaç la morositat en les operacions comercials
S’estableixen les regles bàsiques següents:
- El destinatari i l’emissor de les factures electròniques han de proporcionar informació sobre els estats de la factura.
- Els destinataris poden sol·licitar còpia de la factura electrònica durant un termini de quatre anys des de la seva emissió, sense incórrer en costos addicionals.
- El receptor de la factura no podrà obligar l’emissor a fer servir una solució, plataforma o proveïdor de serveis de facturació electrònica predeterminat.
- Les solucions tecnològiques i les plataformes ofertes per empreses proveïdores de serveis de facturació electrònica als empresaris i professionals han de garantir la seva interconnexió i interoperabilitat gratuïtes.
Per garantir l’autenticitat de l’origen i la integritat del contingut d’una factura electrònica, aquesta s’ha de signar mitjançant signatura electrònica, sigui quin sigui el format, utilitzant un certificat electrònic reconegut.
La facturació electrònica és una oportunitat per a la digitalització i que tota la informació de la facturació, tant d’emissió com de recepció estaran al sistema de l’AEAT i podrà ser fàcilment verificable, cosa que portarà a una disminució dels errors considerable.
Assessoria a Barcelona
SAGARRA I MONTALVO GESTIÓ BCN