El Crowdfunding

 

El Crowdfunding neix en un moment en què els creadors necessiten finançament per als seus projectes i els usuaris demanen projectes creatius amb els quals desitgen col·laborar econòmicament. Es tracta d’un sistema de finançament col·lectiu, com una nova opció per finançar projectes creatius.

 

.

Els tipus de projectes que es financen mitjançant el Crowdfunding no deixen de créixer, des de projectes creatius fins solidaris, passant per empresarials.

A través del Crowdfunding es facilita a qualsevol creador de projectes (sigui professional o no) reunir una quantitat de diners important entre moltes persones per donar suport a una determinada iniciativa. A canvi de la seva participació en el projecte, els cofinançadors, com es solen anomenar les persones que donen suport a projectes, reben recompenses no monetàries que poden ser des agraïments personalitzats al web del creador, passant per la precompra de productes o serveis a un preu molt inferior abans de llançar-los al mercat, fins i tot la possibilitat d’optar a llocs de treball.

Hi ha diferents plataformes de Crowdfunding que mitjançant un directori de projectes faciliten els següents serveis:

a)    Publicació d’un projecte a la plataforma indicant la quantitat de diners que es necessita per posar en marxa el mateix. Juntament amb la idea es presenta un pla de recompenses que es vol oferir a cada persona que aporti diners segons la quantitat que aquesta decideix aportar.

b)    El creador del projecte té el termini limitat per recaptar el finançament en el qual juntament amb la plataforma difonen la idea en tots els mitjans possibles.

c)    Si s’arriba al 100% del sol·licitat es cobra en aquest moment els diners a què s’han compromès els cofinançadors i es fa la transferència perquè el creador pugui implementar la idea. Després de posar-la en marxa el creador del projecte lliura les recompenses als seus cofinançadors. Si els diners s’arriba a recaptar al 100% pot ser un senyal molt clar d’acceptació del producte o servei en el mercat.

d)    Si el projecte no rep el 100% del finançament sol·licitat, els diners recaptats fins al moment no es cobra dels comptes de cofinançadors i no es fa cap transferència. Tot això si el creador del projecte ha apostat pel model de Crowdfunding que es diu “Tot o res”. Hi ha un altre model que es diu “Tot compte” on el creador del projecte rep la suma la que ha aconseguit recaptar en el temps limitat. Si no s’arriba a recaptar els diners sol·licitats pot ser un senyal que cal donar-li una volta més a la idea.

Els cofinançadors a part de rebre unes recompenses atractives com a agraïment per la col·laboració, es queden amb la sensació que han aportat per a alguna cosa realment gran i important, com és la cultura o la creació de nous llocs de treball tan demandats a Espanya.

Un altre aspecte a tenir en compte és com declarar a Hisenda els ingressos rebuts per finançar els projectes i quin tipus d’implicacions fiscals que poden derivar-se.

El promotor d’un projecte a finançar ha de tenir en compte el cost fiscal de l’operació a l’hora d’elaborar el pressupost del que necessita rebre per posar en marxa el seu projecte.

La situació és molt diferent segons es tracti de:

 

Persona Física Persona Jurídica
Particular Associació
Professional Fundació
Associació declarada d’utilitat pública
Empresa

 

El tractament fiscal de l’operació de crowdfunding serà diferent en cada un d’aquests casos.

A més també serà divers depenent tant de les característiques del projecte i de si té un caràcter lucratiu o no, així com del que s’ofereix a canvi als micro-mecenes. La realització d’una obra de teatre, l’elaboració d’un llibre, la producció d’un projecte artístic, el llançament d’un disc, la filmació d’una pel·lícula, la creació d’una empresa cultural, una campanya de promoció… són tot projectes susceptibles de finançar a través de les plataformes de crowdfunding. No obstant això, tot i que puguin semblar casos similars, tenen una fiscalitat diferent.

En uns casos el lliurament dels diners pot considerar donació, en altres pagament per un producte o servei i en altres inversió i cada cas comporta règims fiscals i impostos diferents.

Tot i que no hi ha una normativa específica al respecte, si ens basem en la consulta vinculant de la Direcció General de Tributs (V2831-13) de setembre 2013, el resum de les diferents possibilitats i la legislació aplicable és la següent:

 

Normativa Fiscal Persona Física Persona Jurídica
Donació

Impost sobre Successions i Donacions

Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats

Microcrèdit / Préstec  

Els interessos tributaran com despesa deduïble en el IRPF.

Els interessos tributaran como despesa deduïble en el Impost de Societats.

Contraprestació o entrega de béns  

Impost sobre el Valor Afegit.

 

Impost sobre el Valor Afegit.
Entrega d’accions / Participacions

N/A

Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

 

 

 

http://www.emprendelandia.es/que-es-el-crowdfunding

http://www.universocrowdfunding.com/que-es-el-crowdfunding/#.VbX4Avntmko

http://www.pymesyautonomos.com/fiscalidad-y-contabilidad/tratamiento-fiscal-del-crowdfunding

 

.

Sagarra i Montalvo Gestió BCN

Assessoria a Barcelona

This site is registered on wpml.org as a development site.