.

 

El criteri de l’Agència Tributària, segons consultes de la Direcció General de Tributs, permet que l’autònom que treballa a casa es pugui deduir en l’IRPF les despeses derivades de la titularitat de l’habitatge com l’IBI, la taxa d’escombraries o la quota de la comunitat de propietaris. L’import de la deducció es fixa en funció dels metres quadrats de la casa que es destinen a desenvolupar l’activitat professional.

.

Pel que fa als subministraments com la llum, el gas, la calefacció o el telèfon el criteri d’Hisenda rebutjava que pogués aplicar-se la regla del prorrateig, ja que per a aquests serveis la desgravació només es contempla quan el consum es vincula exclusivament a una tasca professional i això suposa disposar de comptadors i contractes independents per diferenciar l’activitat laboral de la privada.

.

Aquest criteri va ser qüestionat per diverses sentències i el passat mes d’octubre va ser el TEAC (Tribunal Econòmic-Administratiu Central) el que va emetre resolució vinculant, on indica que el fet de no poder dividir la part de subministrament que es destina a la vida personal i a la professional no és motiu suficient per impedir la seva desgravació.

.

En la resolució el TEAC assenyala que Hisenda ha d´acceptar la seva deducció i per a la seva acreditació suggereix un criteri combinat de metres quadrats dedicats a l’activitat i els dies laborables i hores dedicades. També, assenyala que el dret a desgravar està també condicionat al fet que l’obligat tributari provi que el consum subjecte a deducció té un ús per a l’activitat professional.

.

Entenem que la prova a la qual ens remet el TEAC és complexa i subjectiva i Hisenda a data d’avui no ha aclarit tots els dubtes que suscita l’aplicació del criteri assenyalat pel TEAC. Tampoc es coneix l’elaboració d’instruccions internes, deixant la decisió en mans del funcionari encarregat de discernir si la deducció dels subministraments és raonable i està acreditada.

.

Mentre esperem aclariments d’Hisenda, recomanem ser cauts i raonables en la deducció dels subministraments tenint en compte la combinació de metres quadrats i hores de treball.

.

Assessoria a Barcelona

SAGARRA i MONTALVO GESTIÓ BCN

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is registered on wpml.org as a development site.