Fiscalitat en el crowdfunding?

.

.

.

.

Dies enrere vàrem publicar un blog  VEURE AQUÍ on explicàvem que és el Crowdfunding i de quina manera es podien finançar diferents projectes.

.

Ara volem anar més enllà i ens volem centrar més concretament en les entitats sense afany de lucre que utilitzen les plataformes de Crowdfunding per a finançar diferents projectes.

.

El dilema ens sorgeix quan es parla de com s’han de tractar fiscalment els diners rebuts en un projecte solidari.

Aquests diners són una donació i s’han de tractar com qualsevol donació rebuda per un altre mitjà. Si l’entitat o associació està degudament registrada, es tracta d’ingressos exempts d’IVA i de l’Impost sobre Societats.

Sovint, existeix la figura de donacions amb recompensa.

Com a recompensa podem considerar diferents tipus.

Recompenses a una prevenda d’un producte o un servei i que jurídicament, en l’àmbit comptable, aquest tipus de crowdfunding seria una bestreta a compte per una comanda o d’una futura compra.

Però també ens trobem amb entitats que al fer aportacions als seus projectes, premien als aportants amb samarretes, dvd, entrades a actes organitzats per l’entitat, etc.. en aquests casos no entenem que es tracti d’una recompensa entesa com una bestreta a compte, ja que sovint, els projectes finançats es basen en difusió de les seves pròpies activitats per generar confiança i participació en la mateixa entitat o per a projectes benèfics, i per tant estaríem davant d’una donació com a aportació econòmica sense rebre res a canvi. O sigui, seria una aportació gratuïta i desinteressada, malgrat durant la campanya de recaptació de fons s’ha motivat i incentivat amb l’entrega de material de difusió varia de la pròpia entitat.

Després de revisar consultes vinculants de l’Agència Tributària al respecte, seguim tenint dubtes al respecte ja que en la majoria dels casos, sols pel fet de recompensar l’aportació amb quelcom irrellevant amb l’objectiu de la campanya, es considera que els diners aportats estarien subjectes tant a IVA com a IS.

.

És per això que ens agradaria engegar un debat sobre el tema i recollir les diferents opinions i punts de vista.

.

.

Assessoria a Barcelona

Sagarra i Montalvo Gestió BCN

 

This site is registered on wpml.org as a development site.